PGD project Nijkerk

PGD-Nijkerk-2020
PGD-Nijkerk-2024
PGD-Nijkerk-2021

Iedere inwoner van Nijkerk heeft toegang tot een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD)!

Dat is de ambitie van het PGD project in Nijkerk dat is gestart door de gezondheidscentra. De ambities zijn duidelijk: in twee jaar tijd heeft elke inwoner van Nijkerk de gelegenheid een eigen PGD te gebruiken en meer dan 25% van de mensen met een chronische aandoening gebruikt het PGD bij zijn of haar behandeling.

Waarom wij dit doen?
Wij vinden dat iedereen die gebruik maakt van de diensten van de gezondheidscentra recht heeft op zijn medische en paramedische informatie. En dat in een eigen, persoonlijk dossier. Informatie wordt zo gedeeld en dat helpt om samen beslissingen te nemen over behandeling, maar vooral over het maken van keuzes.

PGD-Nijkerk-2012

Het project in Nijkerk
Het project is gestart op 1 januari 2015 en bevindt zich nu in de aanloopfase. PGD Nijkerk maakt gebruik van een bestaand en bewezen PGD: Patient1 ( link maken naar www.patient1.nl).

Hoe wij dit gaan doen
Het project duurt tot 31-12-2016. Het PGD is dan volledig ontwikkeld. In 2015 starten we met pilotgroepen onderzoeken wat de beste opzet en werkwijze is en breiden we het aantal mogelijkheden uit in het PGD.  Via deze website kunt u de ontwikkeling van het PGD Nijkerk volgen.

Het PGD
Het PGD is als basis een grote digitale map met verzamelde persoonlijke gegevens over de gezondheid en ziekte. Gegevens over bijvoorbeeld leeftijd, gewicht, bloedgroep, ogen, conditie, bloeddruk, inentingen en andere gezondheidsgegevens die iemand zelf kan verzamelen en bijhouden.

Daarnaast kan het PGD de belangrijkste informatie van de dokters en andere zorgverleners opslaan, zoals diagnoses, onderzoeken, therapieën,  en medicijngebruik. Maar ook gegevens over wie te waarschuwen in geval van een ongeval, wie je huisarts is, etc.

De essentie is dat de gezondheidsgegevens die iemand belangrijk vindt, verzamelt zijn op één plek, zodat deze altijd terug te vinden zijn als het nodig is.

PGD-Nijkerk-2011

Met een PGD kunt u met uw zorgverlener communiceren over de gemaakte behandelafspraken, ook als u zelfstandig aan de slag gaat met een leefstijl aanpak, bijvoorbeeld deelname aan de Diabetes Challenge. Uw therapeut kan dan ‘meekijken’ en de vorderingen volgen, maar ook coachende adviezen geven of vragen beantwoorden. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van ‘zelfmeten’ en deze informatie delen met de zorgverlener. Ook die optie zullen in het project worden gebruikt. Met de digitale stappenteller in de Nijkerkse Diabetes Challenge doen we al veel ervaring op.

Kleine stappen
Het is voor de inwoners nu al mogelijk een PGD van Patient1 aan te maken om zelf gegevens bij te houden. Het doel van het PGD Nijkerk is een stap zetten naar het actief delen van informatie. Op deze site houden we u graag op de hoogte van het project. Tevens zullen er regelmatig informatiebijeenkomsten worden gehouden.

De invoering van het PGD in Nijkerk is mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Stichting Achmea Gezondheidszorg en de betrokken organisaties Patient1.nl, Promedico en Zorgbelang Gelderland.

ZilverenKruisAchmeabewerkt
Patient1bewerkt